LONDEN - De Britse minister van Financiën Gordon Brown is vantevoren niet op de hoogte gebracht over een deal waarmee premier Blair de top van de Europese Unie zaterdag redde. Dat berichtten een aantal Britse zondagskranten. Blair beloofde tijdens de top een deel van de korting (rebate) op de EU-afdracht op te geven. Blair werd in het buitenland geprezen, maar kreeg thuis veel kritiek.

Verscheidene kranten berichtten zondag dat functionarissen van het ministerie van Financiën ontsteld waren over de concessies die Blair op het laatste moment deed. Volgens hen zal het gevolgen hebben voor toekomstige uitgaven. De conservatieve The Sunday Telegraph citeerde een bron bij Financiën die zei dat er tussen 2008 en 2011 minder zal worden uitgegeven aan gezondheidszorg, onderwijs, politie en transport.

Onzin

Diezelfde bron verklaarde dat Brown en Blair geen direct contact hadden gehad over de concessie van de premier. Volgens de Mail on Sunday verzette Brown zich tegen de onderhandelingstactiek van zijn regeringsleider. Een zegsman van Blair noemde de bewering onzin.

Volgens hem onderhandelde Blair namens de hele regering en was er overeenstemming dat Groot-Brittannië zijn deel van de kosten van de EU-uitbreiding voor zijn rekening zou nemen.