RIJSWIJK - Het verkeer in het hele land heeft zaterdag veel last gehad van de winterse buien. Door gladheid gebeurden er veel aanrijdingen, waardoor een aantal mensen gewond raakte. In Garderen kwam iemand in het verkeer om het leven, maar het was zaterdagavond niet duidelijk of dat door gladheid kwam.

Bekijk video: Modem/ Breedband

Het KNMI verwacht dat het verkeer ook maandagochtend overlast kan ondervinden van het winterweer. Metereoloog H. Vergouw voorspelt zondag dat er in de nacht van zondag op maandag eerst sneeuw valt, gevolgd door regen. De temperatuur ligt aanvankelijk nog dicht bij het vriespunt, maar loopt later flink op. De eerste sneeuw valt volgens het KNMI omstreeks middernacht in de westelijke provincies en ongeveer vier uur later in het oosten van het land.

Het slechte weer begon vrijdag met harde windstoten en regen, in de avond kwamen daar hagel- en sneeuwbuien bij. Zaterdag had eerst vooral het noordoosten van het land te kampen met gladheid. Op de snelwegen was het zaterdag tussen vier en vijf uur 's middags vooral raak. Toen deden zich de hevigste buien voor, aldus een woordvoerster van de ANWB.

Glad

Op de A12 (Den Haag-Utrecht) stond om die tijd ter hoogte van Nieuwerbrug bij Woerden aan beide kanten zeven kilometer file. Volgens de ANWB-woordvoerster is het daar sinds de weg aan beide zijden over anderhalve kilometer opnieuw is geasfalteerd, vreselijk glad bij winterse neerslag.

Schade

Tegen 21.00 uur was het rustig op de Nederlandse wegen. Dat bleef de hele avond zo, zei een woordvoerder van het Korps landelijke politiediensten (KLPD). Later op de avond deed zich op de snelwegen nog een aantal eenzijdige ongevallen voor door gladheid, met voor zover bekend alleen materiële schade, aldus de KLPD-woordvoerder.

Volgens de woordvoerster van de ANWB heeft het publiek goed geluisterd naar het advies om niet de weg op te gaan als het niet nodig is. De organisatie voorziet nog wel problemen doordat het ten oosten van de lijn Leeuwarden-Bergen op Zoom vriest. In de loop van de nacht van zaterdag op zondag neemt de (sneeuw)buienkans af.