SEOUL - Noord-Korea beschikt over duizenden tonnen biologische en chemische wapens. Naar schatting 2500 tot 5000 ton van dergelijke wapens ligt op zes verschillende plaatsen in het land opgeslagen. Deze beschuldiging sprak de Zuid-Koreaanse minister van Defensie, Kim Dong Shin, maandag uit in het parlement in Seoel.

Volgens Kim is Noord-Korea bovendien in staat dodelijke virussen te kweken. Tot het Noord-Koreaanse arsenaal behoren volgens hem het pokkenvirus en de antraxbacterie, die miltvuur kan veroorzaken. Verder zou het land beschikken over de mogelijkheid mensen te besmetten met botulisme, cholera, pest, tyfus, gele koorts en ziekteverwekkers die inwendige bloedingen veroorzaken.

Zuid-Korea heeft, aldus Kim, geen aanwijzingen dat er banden bestaan tussen Noord-Korea en de terrorist Osama bin Laden.

De Verenigde Staten hebben maandag in Genève bij het begin van een conferentie over de Conventie tegen Biologische Wapens Noord-Korea en andere landen beschuldigd van het bezit of de fabricage van biologische wapens. De VN-conventie tegen biowapens, die in 1975 in werking trad, verbiedt ontwikkeling, productie en opslag van biologische en bacteriologische wapens.

Noord-Korea heeft nog niet in het openbaar gereageerd op de beschuldigingen over bezit van biologische en chemische wapens.