NEERBEEK - Een windhoos heeft zaterdagmiddag rond half vier grote schade aangericht in het Limburgse Neerbeek. Een vrouw raakte gewond door rondvliegende dakpannen. Zij is in een ziekenhuis opgenomen. In vier straten raakten 28 daken zwaar beschadigd, werden bomen ontworteld en waaiden schuttingen om, zei locoburgemeester C. Henssen van de gemeente Beek zaterdagavond.

De geschrokken bewoners van de getroffen huizen zijn opgevangen in het gemeenschapshuis in Neerbeek. Zondag hadden alle getroffen inwoners onderdak bij familie of buren gevonden of waren weer terug naar huis, aldus een woordvoerder van de brandweer. De gemeente hoefde voor niemand opvang te regelen.

Neerbeek is niet veel meer dan een gehucht onder de rook van Geleen. De windhoos trof de dorpskern van Neerbeek. De brandweer was uren bezig met het weghalen van bomen en dakpannen. De gemeente heeft aannemers en dakdekkers ingeschakeld om gaten in daken met folie te dichten, zodat de mensen zoveel mogelijk thuis kunnen blijven. Zij werkten de hele nacht door, aldus Henssen. Ook zondag waren deze aannemers in de weer met het wind- en waterdicht maken van de daken.

De brandweer kreeg tot half acht zaterdagavond in totaal 35 ernstige schademeldingen binnen. Het zwaarst beschadigd raakte een twee-onder-een-kapwoning: de windhoos blies het hele voorfront van het dak af. Maandag kunnen de bewoners hun schade melden bij de gemeente. Dan wordt ook duidelijk hoe groot de totale omvang van de schade is, meldde de zegsman van de brandweer.

De brandweer had zondag de straten weer schoongemaakt, alle dakpannen en omgewaaide bomen en schuttingen verwijderd. Zondag werden de vier getroffen wegen ook weer opengesteld voor het verkeer.