HILVERSUM - De NAVO-bondgenoten van Nederland zullen het niet begrijpen en waarschijnlijk niet waarderen als het kabinet maandag tegen een nieuwe missie in Afghanistan besluit. Dat zei secretaris-generaal De Hoop Scheffer van de NAVO zaterdag in het Radio 1-journaal.

De NAVO-bondgenoten houden het proces in Nederland nauwlettend in de gaten, zei de oud-CDA-minister van Buitenlandse Zaken. "Een negatief besluit heeft directe gevolgen voor hun deelname."

Het kabinet brengt volgens De Hoop Scheffer niet alleen landen als Canada en Denemarken in de problemen, maar ook zichzelf. "Een nee wordt niet begrepen en waarschijnlijk ook niet gewaardeerd. Het is van groot belang dat Nederland meedoet."

Onveilig

Het is onzeker of de nieuwe missie van Nederlandse militairen in Afghanistan doorgaat. De Tweede Kamerfractie van D66 is namelijk tegen. De partij vindt het te onveilig om de wederopbouw van het land verantwoord te laten plaatsvinden.

Optimaal

De Hoop Scheffer erkende dat het een "moeilijk gebied" is. "De missie is niet zonder gevaar, maar daarom stuur je militairen." De afgelopen weken is er volgens De Hoop Scheffer achter de schermen hard gewerkt om de omstandigheden voor de Nederlandse militairen "zo optimaal mogelijk" te maken.

Er zijn extra garanties gegeven en maatregelen getroffen, lichtte de NAVO-secretaris-generaal toe. Zo heeft De Hoop Scheffer onlangs de belofte van president Karzai van Afghanistan gekregen dat er geen doodstraffen worden voltrokken in het land.