HONGKONG - De protestacties tijdens de handelsconferentie in Hongkong zijn zaterdag heviger geworden. Vlakbij het conferentiecentrum gingen demonstranten en politiemannen met elkaar op de vuist. De politie zette traangas in en maakte ook gebruik van brandslangen om de actievoerders uiteen te jagen.

Bekijk video: Modem/ Breedband

In Hongkong zijn al de hele week protesten aan de gang. Het zijn vooral Zuid-Koreaanse boeren en antiglobalisten die van zich doen spreken. Ze Zuid-Koreanen vrezen opening van hun rijstmarkt. De antiglobalisten zijn teleurgesteld in wat de vrijere wereldhandel heeft opgeleverd en richten hun pijlen op de Wereldhandelsorganisatie WTO, waarvan de 150 lidstaten in Hongkong bijeen zijn.

Tot nog toe hebben de autoriteiten negenhonderd mensen opgepakt. "Ze zullen volgens de geldende wetten worden behandeld", aldus politiecommissaris Dick Lee. Door de ongeregeldheden zijn 54 mensen gewondgeraakt onder wie vijf agenten.

Hongkong had zaterdag een ongewone aanblik. Normaal is het altijd druk in de stad en gaat de handel van winkeliers en marktkooplieden tot ver in de avond door. In de omgeving van het conferentiecentrum was zaterdagavond echter vrijwel geen winkel open. Wie uit eten wilde, kon bijna nergens terecht.

De meeste winkeliers hadden de rolluiken laten zakken uit angst dat hun zaak doelwit zou worden van geweldsacties. Ook het openbaar vervoer was volkomen ontregeld. Trams reden niet en ook veel busdiensten vielen uit. Zelfs taxi's, die een belangrijk deel van het straatbeeld bepalen, waren nauwelijks te zien.