DE BILT - Het KNMI verwacht in de nacht van vrijdag op zaterdag en zaterdagochtend zware windstoten en sneeuwbuien. Het noorden en oosten van het land moet rekening houden met ongeveer vijf centimeter sneeuw, aldus een woordvoerder. De wind neemt in het hele land toe tot kracht 9, in het noordelijk kustgebied staat een noordwesterstorm.

Tijdens buien komen in het hele land zware windstoten voor. Het KNMI ziet nog geen reden voor een weeralarm, omdat dat meteorologisch niet nodig is en omdat het om zaterdag gaat. De maatschappelijke impact van het slechte weer is in het weekeinde minder groot.

Overlast

De harde wind die vrijdag over het land trok, veroorzaakte vooral in Drenthe nogal wat schade. Op diverse plaatsen zorgden omgewaaide bomen voor overlast. Dat heeft de politie laten weten. In Eelde en Peize viel een boom op een auto en in Emmer-Compascuum kwam een boom op een woning terecht. Niemand raakte gewond.

Vertragingen

Volgens het KNMI woedde vrijdagochtend een storm met windkracht 9 in het waddengebied. Op Schiphol zorgde de wind voor beperkingen in het baangebruik. Een aantal, voornamelijk Europese, vluchten werd geannuleerd. Een woordvoerster van de luchthaven meldde daarnaast vertragingen oplopend tot een uur. In de avond had het uitgaande vliegverkeer nog wel last van de harde wind en van de buien, maar omdat er minder vluchten gepland stonden, bleef de vertraging beperkt.

De prognoses voor zaterdagochtend noemde de zegsvrouw ongunstig. Verwacht wordt dat vluchten door de toenemende buien ook dan vertraging oplopen.