LELYSTAD - De politie heeft de 46-jarige brigadier R.H. uit Lelystad ontslagen. H. zou een in beslag genomen spelcomputer hebben meegenomen. Bovendien zou hij buiten werktijd iemand in gijzeling hebben gehouden. Het Openbaar Ministerie (OM) maakte vrijdag bekend dat de man dinsdag voor beide zaken voor de rechtbank in Lelystad moet verschijnen.

De vermeende verduistering vond vorig jaar plaats. Volgens een politiewoordvoerder is de man daarna op non-actief gesteld. In april kwam er ook nog de ontvoering en mishandeling van een andere persoon bij. Dat was in zijn vrije tijd, maar de politie vond het reden genoeg om H. eind november te ontslaan.

Over de gijzeling is op dit moment nog weinig duidelijk. Justitie verdenkt H. er in elk geval van dat hij dit voorjaar met een persoon naar een woning in Kampen reed. Daar werd de ander opgesloten. Later zou het slachtoffer tegen zijn zin in mee terug naar Utrecht zijn genomen. Mogelijk werkte hij niet alleen.

Diensttijd

Voor zijn rechtszaak is het van belang dat de ontvoering buiten diensttijd plaatsvond. Justitie en rechters rekenen het een agent over het algemeen extra zwaar aan als hij tijdens zijn politiewerk in de fout gaat. Overtredingen buiten functie gelden in formele zin als privémisdrijf, waardoor een politieman daarvoor gewoon als burger terechtstaat. H. is niet de eerste agent van de Flevolandse politie die dit jaar in opspraak is geraakt.

In oktober veroordeelde de rechtbank in Lelystad een andere politieman tot onder meer een werkstraf, omdat hij in 2003 zijn diensthond onnodig had ingezet tegen een arrestant. Een derde diender kreeg in dezelfde maand een boete van de politierechter, omdat hij een in beslag genomen mini-bike mee naar huis had genomen.

Ontheffing

Het OM eiste bij de rechtbank in Lelystad in mei twee jaar ontheffing uit het politievak van een vierde agent. Hij zou een vrouw uit Dronten seksueel hebben afgeperst en aangerand. De zaak eindigde bij gebrek aan voldoende bewijs in vrijspraak. De politiewoordvoerder: "Ik hoop echt dat het toeval is en hierbij blijft. We controleren iedereen die we in dienst nemen, maar helaas gaat het soms toch mis."