AMSTERDAM - Nouriddin El F. was van tevoren op de hoogte van de plannen van Mohammed B. om cineast Theo van Gogh te vermoorden. El F. heeft B. gestimuleerd en kracht gegeven om de moord te plegen. El F. zou dit kort voor zijn arrestatie in juni van dit jaar tegen een 28-jarige Marokkaanse man hebben gezegd.

Deze man trad vrijdag als getuige op in de zaak tegen El F., die door justitie wordt gezien als kopstuk van de Hofstadgroep, het vermeende terreurnetwerk.

De getuige, A.A., zegt dat hij El F. in Den Haag bij toeval heeft ontmoet. De twee mannen raakten uitvoerig met elkaar in gesprek, aldus A. El F. zei dat hij "nummer 1" was, dat hij werd gezocht, dat hij zich niet levend zou laten oppakken en streefde naar het martelaarschap, zo verklaarde A. voor de rechtbank.

Mohammed B.

De inhoud van de verklaring van A. staat haaks op wat Mohammed B. zelf heeft verklaard. Volgens B. was niemand op de hoogte van zijn moordplannen en heeft hij deze in zijn eentje voorbereid en uitgevoerd.

El F. betwist dat hij A.A. ooit heeft ontmoet, laat staan dat het onthullende gesprek heeft plaatsgevonden. Volgens A. hebben twee andere mannen het eerste half uur van het gesprek bijgewoond.

El F.'s advocate G. Later wil de namen van deze mannen horen, om hen eveneens als getuige te kunnen horen en de verklaring van A. te toetsen.

A. weigert deze namen te noemen. Als hij daarin volhardt, moet hij in gijzeling worden genomen, vindt Later. Ook vroeg zij de rechtbank proces-verbaal van meineed tegen A. op te maken, omdat hij volgens haar liegt, terwijl hij onder ede staat. De rechtbank beraadt zich momenteel hierover.

Later suggereerde dat wraakzucht wellicht een rol speelt bij de belastend verklarende A. Zijn ex-vrouw Soumaya S. is een relatie aangegaan met El F. Zij werd in juni in zijn gezelschap aangehouden en is inmiddels veroordeeld voor medeplegen aan wapenbezit. El F. had bij zijn aanhouding een doorgeladen machinepistool bij zich.