AMSTERDAM - Een Libische man die is omgekomen bij de brand in het cellencomplex op Schiphol-Oost werd daar onterecht vastgehouden. Dat concludeert de Haagse rechtbank. De Volkskrant meldt vrijdag dat de rechtbank de nabestaanden van de Libiër een schadevergoeding van 845 euro heeft toegekend. De familie krijgt 77 euro voor iedere dag die de man onterecht in de cel heeft gezeten.

De omgekomen man werd half oktober opgepakt omdat hij een 'ongewenste vreemdeling'zou zijn. Volgens de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) zou de Libiër zich niet hebben gehouden aan zijn vertrektermijn en had hij geen vaste verblijfplaats. Ook had hij volgens de IND onvoldoende geld om in zijn bestaan te voorzien.

IND

De rechtbank heeft de redenering van de IND verworpen. Volgens de rechter had de man een visum voor de Schengen-landen, dus ook voor Nederland. Daarnaast had hij een geldig retourticket voor Libië dat geldig was tot 21 oktober. Een paar dagen voor die datum werd hij aangehouden. De man logeerde bij vrienden in België en was in Nederland om zijn dochtertje te bezoeken.

Nadat de man elf dagen gevangen had gezeten, kwam hij eind oktober om bij de brand in het cellencomplex op Schiphol. Het ministerie van Justitie is in hoger beroep gegaan tegen de uitspraak van de rechtbank.