SYDNEY - Inwoners van drie Australische steden kunnen zich dit weekeinde maar beter niet op het strand begeven. De politie heeft daarvoor gewaarschuwd omdat relschoppers hebben opgeroepen tot nieuwe confrontaties. De politie sprak vrijdag van "grote aantallen mensen" die van plan zouden zijn weer te gaan vechten.

In Sydney is het in de nacht van donderdag op vrijdag opnieuw onrustig geweest. Bij verschillende incidenten pakte de politie negentien mensen op, meldde The Sydney Morning Herald. De rellen bleven beperkt, maar voor het weekeinde vreest de politie het ergste. Ze heeft extra bevoegdheden gekregen om de relschoppers aan te pakken. Zo is in sommige wijken alcohol taboe. Op zaterdag zullen duizend en op zondag 1500 agenten worden ingezet.

Wijken

De ongeregeldheden begonnen zondag in de wijk Cronulla van Sydney, toen duizenden deels dronken jongeren mensen met een Arabisch uiterlijk aanvielen. In de nachten daarop namen jongeren van Libanese komaf wraak in Cronulla en andere wijken. De groepen jutten elkaar via e-mail en sms op naar het strand te gaan.

In Australische media zeggen Libanese jongeren, die zichzelf de Leeuwen van Libanon noemen, massaal naar Sydney te gaan. "We denken aan dertig auto's en een paar bussen met Libanezen, Serviërs, Italianen en Grieken om met ons mee te doen", aldus een jonge Libanees in Melbourne.

Howard

Premier John Howard stelde dat het gaat om "wettelozen" en om mensen die "hun mede-Australiërs niet respecteren". Een aantal beroemde Australiërs, onder leiding van actrice Cate Blanchett, heeft ieder opgeroepen het geweld te staken. De Oscar-winnares verscheen met collega's en musici op het strand van Coogee en predikte vrede en tolerantie. "Het is eigenlijk nogal simpel. Geweld en racisme zijn slecht. Dat moet worden veroordeeld", zei ze.

De ongeregeldheden begonnen zondag in Cronulla toen duizenden deels dronken jongeren mensen met een Arabisch uiterlijk aanvielen. In de nachten daarop namen jongeren van Libanese komaf wraak in Cronulla en andere wijken.