RIJSWIJK - Veel mensen kunnen honderden euro's per jaar besparen door scherp te letten op hun aanvullende zorgverzekering. Dat heeft minister Hoogervorst (Volksgezondheid) gezegd in een interview vrijdag in het AD. De krant komt zaterdag met een bijlage waarin de minister tekst en uitleg geeft over het nieuwe zorgstelsel.

"Reken voor jezelf eens uit wat het kost als je niet bent verzekerd voor de tandarts of de fysiotherapeut. Misschien kom je wel goedkoper uit dan met al die aanvullende premies." Volgens het kabinet hoeven de meeste Nederlanders er in het nieuwe stelsel niet op achteruit te gaan. Donderdag zei Hoogervorst dat hij verwacht dat er volgend jaar bij de overgang naar het nieuwe ziektekostensysteem weinig grote zaken mis kunnen gaan.

Sommigen verwachten dat vele honderdduizenden burgers onverzekerd zullen raken omdat ze hun ziektekostenpremie niet willen of niet kunnen betalen. De minister deelt die angst niet.

Hoogervorst: "Je bent vaak voor meer dingen verzekerd dan nodig is. Kijk eens kritisch naar die polissen en stel jezelf de vraag: heb ik dat echt nodig." Voor 15 december moesten zorgverzekeraars een aanbod doen aan hun klanten.