NEW YORK - Een KRO-documentaire van het programma Netwerk heeft maandagavond in New York een internationale Emmy Award gewonnen. De documentaire van Peter Tetteroo speelt zich af in Noord-Korea. Na zes jaar te hebben gewacht op een visum, kreeg hij toestemming een aantal Noord-Koreanen te volgen. Zij waren speciaal door de regering aangewezen om met buitenlanders te mogen praten.

"Formidabel", noemt Tetteroo de Emmy. Hij had van tevoren niet gedacht dat hij zou winnen. "Van de 576 binnengekomen inzendingen, bleven uiteindelijk de Franse, Engelse, Japanse en mijn documentaire over. Ik was ervan overtuigd dat de onderscheiding naar de Engelsen zou gaan. Maakte me alleen maar zorgen dat ik een zuur gezicht zou trekken bij de bekendmaking."

De onderscheiden documentaire is de versie van 32 minuten waarin drie mannen uit Noord-Korea een week lang met twee kleine camera's worden gevolgd. "Het zijn mensen die over hun eigen land vertellen en beelden die de kijker zelf moet interpreteren."

In zijn dankwoord benadrukte Tetteroo dat er na de aanslagen van 11 september ook aandacht moet blijven voor landen als Noord-Korea. "Er zijn nog zoveel landen die elke dag met enorme problemen te maken hebben."

In Nederland is de documentaire in drie delen bij KRO's Netwerk te zien geweest en in een uitzending van twintig minuten. Na de prijsuitreiking werd Tetteroo belaagd door buitenlandse pers die hem om een kopie van de documentaire vroegen. "Maar wat er uiteindelijk mee gebeurt, geen idee."