AMSTERDAM - De VVD-fractie in de Amsterdamse gemeenteraad wil dat de stad homo-ontmoetingsplekken erkent. Bij bekende cruiseplekken zoals in het Sarphatipark en het Oosterpark moeten condoomautomaten en speciale borden komen. Dat heeft een woordvoerder donderdag laten weten. Op de zogenoemde cruiseplekken hebben mannen in het openbaar seks met elkaar.

De VVD wil de positie van Amsterdam als "homo-hoofdstad" opnieuw op de agenda zetten, zo staat in de notitie 'Amsterdam Gay Capital - Tolerante homostad' die maandag verschijnt.

In de notitie breekt de liberale partij verder een lans voor de groeiende groep homo-ouderen die in een sociaal isolement is geraakt doordat ze niet voor hun seksuele voorkeur durven uitkomen. "Ze hebben vaak geen gevoelsgenoten. Bij homoseksuele mannen en lesbische vrouwen met een chronische ziekte is helemaal behoefte aan extra steun."

Darkrooms

Amsterdam moet volgens de VVD weer een veiligere homostad worden door betere vervolging en registratie van specifiek tegen homofielen gerichte discriminatie en criminaliteit. De VVD wil scholen verplichten om voorlichtingslessen te geven over homoseksualiteit en er moet een homomuseum in de hoofdstad komen. Ook zou de gemeente er volgens de partij goed aan doen om darkrooms te legaliseren.

Bruisend

De VVD wil de overkoepelende vergunning voor de Gay Pride vervangen door deelvergunningen zodat ondernemers zelfstandig evenementen kunnen organiseren voor homo's en lesbiennes. "Het bruisender en aantrekkelijker maken van de stad willen we verder stimuleren door het actief binnenhalen van allerlei vernieuwende gay-evenementen."