AMSTERDAM - Wilhelm S., de man die begin juni tijdens een tbs-verlof ontsnapte en een week later een 73-jarige Amsterdammer vermoordde, weigert sinds maandag te eten en te drinken. S. is sinds maandag weer in het huis van bewaring de Demersluis in Amsterdam, na een verblijf in het Pieter Baan Centrum (PBC) in Utrecht waar hij ter observatie was opgenomen. "Hij verzet zich tegen het strenge regime waaronder hij vastzit", lichtte J. Knoester, de advocaat van S., donderdag toe.

S. is niet voor het eerst in hongerstaking. Eind juni weigerde hij ook te eten, wegens de permanente camerabewaking op zijn cel en het strenge regime. Nu weigert hij bovendien te drinken. Knoester heeft het ministerie van Justitie gevraagd zijn cliënt over te plaatsen naar een gevangenis met bijzondere zorg, maar hij heeft nog geen antwoord ontvangen.

Moord

S. verbleef in de tbs-kliniek in Balkbrug, toen hij op 7 juni op het station in Utrecht aan zijn begeleider ontsnapte. Een week later werd hij in Amsterdam gearresteerd. Hij bekende een 73-jarige man te hebben vermoord. Het slachtoffer werd gevonden op zijn plezierbootje in de buurt van Landsmeer.

Volgens Knoester heeft S. volledig meegewerkt aan zijn observatie in het PBC en heeft hij zich daar ook normaal kunnen bewegen. "Nu hij terug is in de Demersluis, valt hij weer onder het strenge regime. Hij wordt 24 uur per dag geobserveerd en heeft weinig contact met anderen."

De reden zou zijn dat niet valt in te schatten hoe groot het risico is dat S. zelfmoord pleegt. Een suïcide zou grote maatschappelijke onrust veroorzaken. Volgens Knoester is daar geen sprake van. "S. is eerder actief dan depressief en heel strijdbaar." Het baart de raadsman zorgen dat S. niet meer drinkt. "Het lijkt erop dat hij medisch onderzoek wel toestaat, maar hij wil niets toegediend krijgen."

De volgende pro-formazitting staat gepland voor 20 december.