AMSTERDAM - De politie heeft dit jaar in verschillende grote steden eenvoudige machines gevonden waarmee wiet kan worden gekweekt. De Amsterdamse politie spreekt van 'plug and play-apparaten', meldt Algemeen Dagblad donderdag.

De politie Amsterdam zegt in het dagblad dat ze de machines dit jaar voor het eerst heeft aangetroffen. Het zouden kant-en-klare kweekboxen zijn van een paar vierkante meter. "Het zijn simpele apparaten, je hoeft alleen de stekker in het stopcontact te steken en je kunt gaan kweken", zegt een woordvoerder van de Amsterdamse politie.

De machines zouden de geur van wiet tegenhouden en daarom moeilijk te vinden zijn. "We komen ze daarom nog niet massaal tegen, maar we maken ons wel zorgen", zegt een woordvoerder van de gemeente Rotterdam in het dagblad. "Het wordt zo erg eenvoudig thuis veel geld te verdienen met de hennepteelt."

De machines worden vooral aangetroffen in de Randstad. Ze zijn legaal te koop via zogenoemde growshops. Een 'goede' oogst zou ongeveer anderhalve kilogram wiet opleveren in negen weken.