BAGDAD - In de Koerdische stad Mosul is donderdag, op de dag van de verkiezingen, bij een stemlokaal een bewaker gedood door opstandelingen. Zeker twee politieagenten raakten gewond. Dat heeft de regering bekendgemaakt. In Bagdad in de wijken Saddam-Stad en Bab Al Muadahm raakten twee mensen gewond door aanslagen, twee uur nadat de stemlokalen waren opengegaan.

Bekijk video: Modem/ Breedband

In de stad Tikrit, de geboortestad van ex-president Saddam Hussein, was een aanval met een mortiergranaat op een stembureau, maar hierbij vielen voor zover bekend geen slachtoffers. Enkele uren eerder was er nabij de Groene Zone in Bagdad, waar de regeringsgebouwen zijn gevestigd, een luide raketexplosie te horen.

Veiligheidsmaatregelen

In verband met verkiezingen gelden scherpe veiligheidsmaatregelen. De grenzen zijn drie dagen gesloten en in de grote steden geldt een rijverbod uit angst voor zelfmoordaanslagen met auto's. Ook is het vliegveld van Bagdad dicht. Sinds maandag is een nachtelijk uitgaansverbod van kracht en burgers is het verboden om wapens te dragen in deze periode. Circa 150.000 agenten en militairen zijn op straat.

Stemmen

De verkiezingen in januari verliepen vrij rustig evenals het referendum in oktober. Naar verwachting zullen de soennieten, die de ruggengraat van de opstand vormen, massaal gaan stemmen. Verwacht wordt dat het religieuze sjiitische blok Verenigde Iraakse Alliantie net als in januari de meeste zetels in de wacht sleept, gevolgd door de Koerdische Alliantie en de lijst van de seculiere oud-premier Iyad Allawi.

In vijftien landen waaronder Nederland konden Irakezen de afgelopen twee dagen al hun stem uitbrengen voor de Raad van Vertegenwoordigers die voorheen de Nationale Assemblee heette. De nieuwe volksvertegenwoordiging, waarvan 25 procent vrouw moet zijn, krijgt als eerste taak het aanwijzen van een president en twee vice-presidenten. Het staatshoofd zal daarna iemand van de grootste partij aanwijzen als premier.