HILVERSUM - Rita Verdonk is de beste politicus van het jaar 2005, premier Balkenende de slechtste. Dat is het oordeel van de 21.515 deelnemers aan het TweeVandaag Opinie Panel. Het panel vormt volgens de actualiteitenrubriek een representatieve afspiegeling van de Nederlandse bevolking.

Overigens roept minister Verdonk sterk verdeelde gevoelens op, want ook in het rijtje slechtste politici scoort ze relatief hoog (3e plaats). Minister Donner staat tweede als slechtste politicus, PvdA-leider Bos tweede als beste politicus.

De deelnemers aan het opiniepanel zeggen Verdonk vooral te waarderen vanwege aan haar toegedichte 'duidelijke taal' en 'betrouwbaarheid'. Aan de andere kant scoort de premier slecht vanwege beweerde 'onbetrouwbaarheid' en 'niet goed kunnen luisteren naar het land'.

Het kabinet krijgt als rapportcijfer een 4,6. Dat is iets meer dan enkele maanden geleden. Bij de vorige peiling, in september, was het niet meer dan een 4,3. Uit hetzelfde onderzoek blijkt dat de meeste mensen (44 procent) meer vertrouwen hebben in de bestaande partijen dan in allerlei nieuwe initiatieven. Bij een kwart van de deelnemers is het net andersom. De rest weet het niet of heeft in beide evenveel vertrouwen.

Bos

De Tweede Kamerleden hebben PvdA-leider Bos gekozen tot de beste politicus van dit jaar. De verkiezing werd gehouden door het tv-programma TweeVandaag. Ruim de helft van de Kamerleden deed mee. Bos, vorig jaar ook al eerste, wordt gevolgd door farctieleider Verhagen van het CDA. Daarna volgt premier Balkenende.

Tot slechtste politicus van het jaar werd VVD-aanvoerder Van Aartsen uitgeroepen. Hij wordt door collega's gekenschetst als "een windvaan" en "een draaitol". Bos eindigde bij de slechtste politici op de tweede plaats. Derde werd onafhankelijk Kamerlid Nawijn.