SITTARD - De nationale recherche heeft woensdag samen met het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) de hele dag voormalig clubhuis de Biker Saloon van de Hells Angels in Sittard doorzocht. Volgens een woordvoerder van het Openbaar Ministerie (OM) is dat gebeurd in het kader van een onderzoek naar een sinds 2000 vermist bestuurslid van deze motorclub.

Politie en justitie onderzoeken of de verdwijning met een misdrijf te maken heeft. In dat kader is op verzoek van het landelijk parket van het OM ook in het Belgische Elen-Dilsen een bedrijfspand doorzocht.

De vermiste Hells Angel is Jan Nebbeling. Een woordvoerder van het landelijk parket wil dit overigens niet bevestigen. Wel laat hij weten dat het gaat om een bestuurslid van de Hells Angels die in de nacht van 22 op 23 november 2000 is verdwenen.

Nebbeling behoorde tot het Limburgse chapter van de Hells Angels, De Nomads. Na zijn bezoek aan het clubhuis in de nacht dat hij verdween, is niets meer van hem vernomen. Onderzoek naar zijn vermissing heeft destijds tot niets geleid.

Zuid-Afrika

In mei 2000 zou Nebbeling een reis hebben gemaakt naar Zuid-Afrika, een geliefde bestemming onder Hells Angels. Zijn reisgenoot was Nomads-lid Jeffrey Heuschen. Deze keerde niet meer terug en is spoorloos gebleven. Nebbeling verdween een half jaar later na een clubavond van de Nomads.

Vorig jaar werden drie Nomads, onder wie de toenmalige 'president' van de club, Paul de Vries, doodgeschoten gevonden in de Geleenbeek bij Echt. Politie en justitie kwamen al snel uit bij de clubgenoten van de slachtoffers als potentiële daders.

De rechtbank veroordeelde twaalf Nomads tot zes jaar cel wegens doodslag op De Vries. Moord en doodslag op de twee anderen kon het rechtscollege niet bewezen verklaren. Het OM was ervan overtuigd dat het drietal door hun clubgenoten is geliquideerd. Het had tegen veertien verdachte Nomads een levenslange celstraf geëist en tekende beroep aan tegen de uitspraak van de rechtbank. Dit proces loopt nog.

Actie

Inmiddels heeft justitie ook actie ondernomen tegen Hells Angels elders in het land, met hoofdafdeling Amsterdam als zwaartepunt. In oktober werden 45 Angels gearresteerd, op verdenking van een reeks uiteenlopende misdrijven. Van hen zitten er nog vijftien vast.