UTRECHT - De voormalige rijschoolhouder H. K. uit Zeist wordt vooralsnog niet vervolgd voor ontvoering. Dat verklaarde zijn advocate M. Veldman woensdag. De rechtbank in Utrecht beslist donderdag of het voorarrest van K. wordt verlengd.

K. wordt verdacht van poging tot brandstichting in zijn woning en oplichting van zijn klanten. Volgens zijn advocate is de vluchtpoging met zijn gezin naar Duitsland niet strafbaar, omdat K. al naar Duitsland was vertrokken, voordat zijn vier dochters officieel uit huis zouden worden geplaatst.

K. is in blinde paniek gevlucht, omdat hij door eerdere ervaringen aanvoelde dat de Stichting Gereformeerd Jeugd Welzijn de dochters uit huis wilde plaatsen, zei Veldman. Ze vindt dat de organisaties in het jeugdwelzijnswerk veel te voortvarend te werk gaan, omdat ze bang zijn fouten te maken na de publiciteit over een paar dramatische zaken. De advocate benadrukte dat de dochters van K. in een televisie-interview hebben aangegeven dat ze met hun ouders een soort vakantie hebben gevierd.