BRUSSEL - Automobilisten die door de Belgische deelstaat Vlaanderen rijden, moeten een wegenvignet gaan kopen. Vlaams minister Van Mechelen (Begroting) zei dat woensdag. Het wegenvignet helpt niet tegen files, erkende hij. Maar het zorgt er wel voor dat Nederlandse en andere buitenlandse automobilisten die door het gebied trekken gaan meebetalen aan de Vlaamse wegen.

In het kleine landje België rijden relatief veel buitenlandse auto's, bijvoorbeeld op weg naar het Zuid-Frankrijk. Maar alleen de Belgen betalen voor het onderhoud van de wegen, zoals recent bij Antwerpen.

Voor het vignet zijn nog veel voorbereidingen nodig. "Invoering in januari 2008 is optimistisch, per januari 2009 realistisch", zei Van Mechelen. Zo is overleg nodig met Wallonnië, het franstalige deel van België. Die streek wil ook een wegenvignet invoeren. De Vlaamse regering overweegt bovendien kilometerheffing in te voeren. De heffing blijkt echter vrij lastig. Bovendien ontbreekt de steun bij de bevolking,zo staat in een verslag dat de Sociaal-Economische Raad van Vlaanderen woensdag presenteerde.