DEN BOSCH - De rechtbank in Den Bosch heeft de 22-jarige Marc D. uit Oss woensdag veroordeeld tot tbs met dwangverpleging, omdat hij zijn vader op gruwelijke wijze heeft gedood.

D. wurgde op 1 juni zijn 56-jarige vader, legde hem met zijn hoofd in een brandende open haard en stak hem verscheidene keren met een mes. Marc. D. lijdt volgens deskundigen aan waanideeën en is ziekelijk achterdochtig. Hij beweert dat zijn vader hem als kind seksueel heeft misbruikt. Niemand kan dat bevestigen. Het beweerde misbruik zou ook een waanidee kunnen zijn.

Ontoerekeningsvatbaar

De straf is conform de eis van de officier van justitie, die twee weken geleden stelde dat er sprake was van moord. Volgens de rechtbank is dat niet zo en maakte de geestestoestand van de verdachte kalm beraad en rustig overleg onmogelijk. Volgens deskundigen is D. volledig ontoerekeningsvatbaar en werd zijn gedrag in de nacht dat hij zijn vader doodde, aangestuurd vanuit een psychose.

De advocaat van D., J. Wasser, vroeg vrijspraak. Hij stelde dat de 22-jarige verdachte uit noodweer handelde, omdat hij zich moest verdedigen tegen een aanval van zijn vader. De rechtbank deelde die opvatting niet.

De rechtbank in Den Bosch is het ook niet met de advocaat eens dat plaatsing in een psychiatrisch ziekenhuis zou volstaan. Met die maatregel is, volgens de rechtbank, de veiligheid niet voldoende gediend.