TEHERAN/STRAATSBURG - De Iraanse president Mahmoud Ahmadinejad heeft verbaal opnieuw de aanval geopend op Israël en de joden. De holocaust (jodenvernietiging in de Tweede Wereldoorlog) is een "mythe" en de joodse staat moet maar worden verplaatst naar Europa of Noord-Amerika, aldus de ultraconservatief.

Bekijk video: Modem/ Breedband

"Ze hebben hebben een verhaal verzonnen onder de naam 'Slachting van de Joden' en ze hebben dat boven God, religie en de profeten zelf geplaatst", zei Ahmadinejad woensdag ten overstaan van een grote mensenmenigte in de zuidoostelijke stad Zahedan. De toespraak werd rechtsstreeks op de Iraanse staatstelevisie uitgezonden.

Israël heeft snel en scherp gereageerd op de uitlatingen van het Iraanse staatshoofd. De wereld moet de "ogen openen" voor de "perverse zienswijze van dit regime", zei een woordvoerder van het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken.

Berispen

De Duitse regering heeft woensdag opgeroepen Iran internationaal te berispen wegens de uitlatingen van Ahmadinejad. Bondskanselier Angela Merkel noemde de uitlatingen "onbegrijpelijk". Een regeringswoordvoerder zei dat Berlijn de kwestie donderdag tijdens de EU-top aankaart. Dan wordt ook onderzocht of de kwestie aan de Verenigde Naties moet worden voorgelegd.

Tumor

Sinds zijn aantreden in augustus heeft Ahmadinejad al een paar keer een internationale rel veroorzaakt door omstreden uitlatingen. In oktober noemde hij Israël een "tumor" dat "van de kaart geveegd moet worden".

Eerder deze maand zei hij dat er maar een joodse staat op het grondgebied van Oostenrijk of Duitsland moet komen als deze landen zich verantwoordelijk voelen voor genocide op de joden tijdens de Tweede Wereldoorlog. Woensdag opteerde hij voor het nog veel verder weg gelegen Canada of Alaska.

Onaanvaardbaar

Ahmadinejad trok de holocaust eerder al openlijk in twijfel. Maar de uitlatingen daarover van woensdag zijn het meest uitgesproken tot nu toe. Het Britse voorzitterschap van de Europese Unie noemde bij monde van minister van Europese Zaken Alexander de uitspraken van de Iraanse president "onaanvaardbaar. Dit zijn woorden die geen plaats hebben in een geciviliseerd politiek debat", zei Alexander woensdagochtend in het Europees Parlement in Straatsburg.

De Europese Commissie noemde Ahmadinejads opmerkingen "volledig onacceptabel". Iran schaadt met zulke uitlatingen zijn eigen belangen, aldus een woordvoerster van het dagelijks bestuur van de EU. De Verenigde Staten uitten zich in vergelijkbare termen. Het Witte Huis sprak van "schandalige" opmerkingen.

Hamas

Steun kwam er wel van Hamas. De leider van de opstandige Palestijnse beweging noemde Ahmadinejad een held. De Iraanse president verwoordde volgens Khaled Meshaal wat de islamitische wereld denkt maar niet durft te zeggen. "Alle moslims zijn trots op hem en zijn moed", aldus de militante Palestijn tijdens een bezoek aan Teheran.