AMSTERDAM - Een stoptrein van Weesp naar Schiphol is woensdagochtend vlak voor de Schipholtunnel op last van de politie stilgezet. De maatregel volgde na een melding van een politieman die in de trein een verdachte persoon met een tas had gezien.

Bekijk video: Modem/ Breedband

De spoorwegpolitie hield even voor half negen iemand aan, meldde het Korps landelijke politiediensten (KLPD). De treincoupé waarin de verdachte zat, werd ontruimd om een bomverkenner de bagage van de aangehouden man te laten onderzoeken. Kort voor half tien werd vastgesteld dat in de tas van de verdachte geen explosieven zaten.

Hinder

De gevolgen voor het treinverkeer waren voor ProRail te overzien, aangezien de treinenloop naar Amsterdam CS niet werd gehinderd. ProRail kreeg na een uur toestemming om treinen langs de stilgezette stoptrein te laten rijden. Weer een uur later ging ook die trein weer rijden.

Verdacht pakketje

Passagiers konden al die tijd de trein niet verlaten. Ze werden wel geïnformeerd over de gebeurtenissen, maar konden er niet altijd wat mee. "Er is omgeroepen dat er een verdacht pakketje was en dat iedereen zo veel mogelijk naar voren moest. Maar de trein was zo vol dat dat helemaal niet ging", zei een reiziger.

R. Naftaniël, directeur van het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI) zat eveneens in de trein. "Ik heb begrepen dat de deuren niet werden opengedaan, omdat de afstap uit de trein te hoog was. Een krat om op te stappen of twee of vier helpende handen zouden voldoende zijn", aldus Naftaniël.

Onvoorbereid

Reizigers in de volgens hem 'bomvolle' trein bleven rustig en reageerden laconiek. Naftaniël verbaasde zich over de gang van zaken. "In Israël worden in zo'n situatie ook omstanders weggehaald. Hier zit iedereen na twee uur nog steeds in deze drukke trein. Het lijkt volkomen onvoorbereid. Als het serieus zou zijn, waarom dendert het verkeer op de nabijgelegen snelweg dan al die tijd gewoon langs? En als het toch zo'n vaart niet loopt, waarom moet iedereen dan blijven zitten?"

Djellaba

Op 1 november werd bij Amsterdam CS een internationale trein stilgezet, nadat reizigers de politie hadden gebeld over twee passagiers die zich verdacht zouden gedragen. Het tweetal had rugzakken bij zich en was gekleed in een djellaba. Later bleek dat ze tijdens de ramadan in Duitsland waren geweest en voor het Suikerfeest naar Nederland waren teruggekeerd. Ze gingen in de trein veelvuldig naar het toilet om een islamitisch reinigingsritueel uit te voeren.