RIJSWIJK - Veel meer middelbare scholen presteren matig dan tot nu bekend was. Een op de tien scholen scoort een onvoldoende, waaronder opvallend veel havo-afdelingen. Dat is woensdag gebleken uit het jaarlijkse onderzoek van het dagblad Trouw naar schoolprestaties.

Rotterdam telt de meeste 'slechte' scholen op zowel vmbo-, havo- als vwo-niveau. Bijna de helft van de Rotterdamse scholen heeft de afgelopen jaren onvoldoende gescoord. Voor het eerst zijn de resultaten van scholen gemeten over een periode van vijf jaar, tussen 2000 en 2004. Daardoor kunnen schooldirecteuren niet meer zeggen dat ze "dit keer een mindere lichting eindexamenkandidaten hadden" en dat het "volgend jaar weer beter zal gaan."

Bovenaan in de top tien van best scorende mavo/vmbo-scholen staan de Pontes Scholengroep in Goes en het Liemers College in Didam. De beste havo's staan in Deurne (Deelschool Peellandcollege), Papendrecht (CSG De Lage Waard) en Hulst (Reynaertcollege). Op vwo-niveau komen in het Trouw-onderzoek als beste naar voren Trevianum scholengroep gymnasium (Sittard), Marnix College gymnasium (Ede) en het Sint Stanislas College in Delft.

Landelijk scoort bij vwo's 6 procent onder de maat, op de havo's is dat zelfs 13 procent. Op veel scholen lukt het ruim de helft van de havisten niet om het diploma te halen zonder te blijven zitten. Wie slaagt doet dat vaak met een mager zesje.