MADRID - De Spaanse politie heeft in de hoofdstad Madrid en de plaatsen Paterna en Fuengirola huiszoekingen gedaan in panden die in verband worden gebracht met de Tsjetsjenen Bislam Achmedovich I. en Kazbek I.. Zij worden verdacht van betrokkenheid bij de moord op de Nederlandse cineast Theo van Gogh, nadat van hen vingerafdrukken werden aangetroffen.

De politie in Spanje meldde dinsdag dat ze de woningen onderzocht op verzoek van Nederland. Daarbij zijn verscheidene documenten in beslag genomen waaruit mogelijk kan blijken dat er verband is tussen de moord op Van Gogh en het Tsjetsjeense verzet.

De twee Tsjetsjenen worden in Spanje onderzocht, omdat ze mogelijk banden hebben met Mohammed B., de veroordeelde moordenaar van Van Gogh. Bislam I. heeft daarvoor in Nederland ook al vastgezeten, maar hij is wegens gebrek aan bewijs later weer vrijgelaten. Hij kwam na de moord op Van Gogh in beeld bij de politie, omdat zijn vingerafdruk was gevonden op een afscheidsbrief van Mohammed B. die hij had geschreven aan zijn familie.

Bislam I. zit vast in Frankrijk. Kazbek I. zit gevangen in Peru omdat hij is veroordeeld voor een geweldsdelict.