AMSTERDAM - Tussen Nederland en België dreigt een nieuwe diplomatieke rel. De Belgische vice-premier Van den Bossche hekelt in het kerstnummer van het weekblad Vrij Nederland de kleinburgerlijkheid van de Nederlandse bewindslieden.

"Hebben jullie in jullie kranten soms personeelsadvertenties staan met: als je niet stijf, truttig en kleinburgerlijk bent, kom je niet in aanmerking voor een ministerspost?", vraagt de SP.A-politica zich hardop af.

Eerder ontstond ruzie tussen de buurlanden nadat de Belgische minister De Gucht (Buitenlandse Zaken) premier Balkenende in een interview "een mix van Harry Potter en brave stijfburgerlijkheid" had genoemd. Balkenende accepteerde dat niet. Hij eiste schriftelijke excuses, die er ook kwamen, en liet de ambassadeur op het matje roepen.

Van den Bossche laat zich nu in Vrij Nederland, dat woensdag verschijnt, weinig vleiend uit over een aantal Nederlandse collega's. Zoals: "Is Gerrit Zalm pas 53 jaar? Hij ziet er veel ouder uit." Of: "Balkenende is 49? Zou je niet zeggen. Die droeg op zijn negentiende waarschijnlijk al zo'n gestreept pak."

'Belgenmop'

Minister Zalm (Financiën) kreeg de berichten over het interview dinsdag tijdens een debat in de Eerste Kamer voorgelegd en "heeft er hartelijk om gelachen", aldus een woordvoerster van Zalm. "Hij vindt het een goede Belgenmop en kijkt er naar uit om het gehele interview te lezen." Minister Bot (Buitenlandse Zaken) liet in een reactie weten niet op deze "oprispingen" te willen reageren. "Dit is niet het niveau waarop wij wensen te discussiëren."

Premier Balkenende noemde de uitspraken van Van den Bossche "de beste aansporing om ons op de hoofdzaken van de komende EU-top te concentreren". Nederland heeft daar de Belgische steun hard nodig om een korting van 1 miljard euro op zijn EU-bijdrage binnen te slepen.

De Belgische vice-premier gebruikt ook stevige taal wanneer ze het Nederlandse kabinetsbeleid beschouwt. Ze betitelt het als "hardvochtig". "Er ontstaat een maatschappij van winnaars waarbij anderen uit de boot vallen. Zo'n tweedeling van de samenleving wijzen wij in België af", aldus Van den Bossche. "Ik begrijp niet dat Balkenende het zo doet. Die man wil zeker niet worden herkozen als minister-president."

Kritiek bezuinigingen

Ze vindt dat Nederland te veel bezuinigt. "Het is een verkeerd soort zuinigheid, die consumenten ertoe aanzet hun geld op te potten in plaats van uit te geven. Daardoor komen winkeliers in de problemen", zegt Van den Bossche, die behalve vice-premier ook minister van Begroting en Consumentenzaken is. "Wat ik bij jullie zie is dat WAO'ers naar de bijstand worden overgeheveld in plaats van dat ze werk krijgen aangeboden. Zo los je het probleem van het financieringstekort nooit op. Dat los je alleen op als meer mensen aan de slag gaan."

Freya van den Bossche is met haar dertig jaar de jongste minister van de Belgische regering. De bewust ongehuwde moeder staat bekend om haar linkse en vrijzinnige standpunten. Haar partij is dol op gezelligheid. Het had recent de slogan "het socialisme zal gezellig zijn, of het zal niet zijn". Van den Bossche gaf zaterdag nog een feestje. Met 6000 bezoekers, onder wie veel bekende Vlamingen, was de zaal in Gent compleet uitverkocht.

Van den Bossche is sinds oktober vice-premier en minister voor Begroting en Overheidsbedrijven. Ze volgde Johan Vande Lanotte op, die partijvoorzitter is geworden. Voordien was ze minister van Werk.