SYDNEY - De politie in Sydney krijgt extra bevoegdheden om de rellen de kop in te drukken. Dat maakte premier Morris Iemma van de Australische deelstaat New South Wales bekend nadat het in de nacht van maandag op dinsdag opnieuw tot ongeregeldheden was gekomen.

Bekijk video: Modem/ Breedband

Bij het geweld raakten zeven mensen gewond, werden enkele tientallen auto's beschadigd, winkels geplunderd en passanten mishandeld. Volgens de politie, die elf arrestaties verrichtte, betrof het dit keer een vergeldingsactie van jongens van Arabische herkomst.

Extra bevoegdheden

Minister-president Iemma van de deelstaat New South Wales, waarvan Sydney de hoofdstad is, heeft het regionale parlement teruggeroepen van het kerstreces. De parlementariërs moeten dinsdag nog een reeks van wetten goedkeuren die de politie extra bevoegdheden geven.

Door de wetgeving krijgt de politie het recht drankwinkels te sluiten in tijden van sociale ontrust. Verder kunnen ze in de toekomst auto's van relschoppers confisqueren. Bovendien kunnen mensen die rellen trappen straks tot maximaal vijftien jaar celstraf worden veroordeeld.

"Deze criminelen hebben de oorlog aan onze maatschappij verklaard en wij zullen ze niet laten winnen", zei Iemma op een persconferentie. "Ik wil de reputatie van Sydney als een tolerante, opwindende internationale stad niet laten bezoedelen door tuig en criminelen."

Honkbalknuppels

De relschoppers trokken maandagavond in een konvooi van veertig auto's de welvarende wijk Cronulla Beach in het zuiden van 's lands grootste stad binnen. Zij waren bewapend met honkbalknuppels en breekijzers. In de nabijgelegen wijk Brighton-Le-Sands bekogelden jongeren de politie.

In Cronulla Beach begonnen de ongeregeldheden zondag toen ongeveer 5000 deels dronken en racistische jongeren mensen van Arabische herkomst aanvielen en mishandelden. Een week eerder waren hier twee strandwachten mishandeld, mogelijk door mannen van Libanese herkomst.