DEN HAAG - Ouders met kinderen die zich ernstig misdragen kunnen straks terecht bij de Bureaus Jeugdzorg voor een speciale training. Volgend jaar beginnen in Amsterdam en Drenthe proeven met een Amerikaans trainingsprogramma dat antisocaal gedrag en criminaliteit moet voorkomen. Met de training zullen minder kinderen in een jeugdinrichting belanden, zo is de bedoeling.

Dat heeft staatssecretaris Ross (Volksgezondheid) dinsdag bekendgemaakt. Zij steekt de komende jaren 2,2 miljoen euro in het project, andere partijen nemen nog eens 2 miljoen voor hun rekening. Kinderen van 4 tot 12 jaar zijn het doel van het programma, omdat met bijsturing van afwijkend gedrag latere criminaliteit te voorkomen zou zijn. Allochtone ouders en kinderen krijgen speciale aandacht.

Volgens Ross heeft het programma in de Verenigde Staten en een aantal andere landen al vruchten afgeworpen bij de behandeling van kinderen met ernstige gedragsproblemen en hun ouders.

In hoogstens vijftien sessies leren de ouders onder meer goed toezicht te houden op hun kinderen, hen discipline bij te brengen en grenzen te stellen. Ook steken de ouders er op hoe ze hun kinderen aandacht kunnen geven en het thuis gezellig kunnen maken.