AMSTERDAM - De Amerikaanse veiligheidsdienst CIA heeft de afgelopen jaren minstens 27 keer gebruik gemaakt van het Nederlandse luchtruim voor het vervoer van terreurverdachten. Dat blijkt uit vluchtgegevens waarover actualiteitenprogramma Zembla beschikt. Ook werd in het programma een foto getoond van een CIA-vliegtuig tijdens een tussenlanding op de luchthaven van Rotterdam.

De Amerikanen maken voor de geheime vluchten gebruik van een gehuurd privé-vliegtuig, een Gulfstream 5 met het registratienummer N379P. Het bedrijf dat eigenaar is van het vliegtuig, liet weten het alleen te verhuren aan de Amerikaanse overheid.

Uit de lijsten met vluchtgegevens is gebleken dat de CIA-vluchten door het Nederlandse luchtruim vliegvelden in Duitsland, Tsjechië, Jordanië, India en Engeland als eindbestemming hadden.

Minister van Buitenlandse Zaken Ben Bot (CDA) meldde vorige week dat Nederland bij zijn weten geen medewerking verleent aan zogenoemde marteltransporten van gevangenen. Bot zei ook dat hij nadere toelichting wil van de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Condoleezza Rice over de ophef over de CIA-vluchten en -gevangenissen. Rice zei eerder dat de Amerikanen geen gevangenen martelen en ook niet meewerken als andere landen hiertoe willen overgaan.