ROTTERDAM - Premier Balkenende ziet niets in experimenten met de regulering van wietteelt, zoals een meerderheid van de Tweede Kamer en CDA-burgemeester Leers (Maastricht) eerder bepleitten. Tijdens een CDA-partijbijeenkomst in Rotterdam benadrukte Balkenende maandagavond opnieuw de juridische bezwaren tegen het pleidooi.

Bovendien is hij er niet van overtuigd dat legalisering de overlast van softdrugs zal oplossen. Hij maakte de vergelijking met de legalisering van prostitutie. "Nu blijkt dat ook daar minder transparantie is en criminele handelingen en vrouwenhandel nog plaatsvinden."

Balkenende riep de voorstanders van legalisering, waaronder ook de Rotterdamse fracties van PvdA en Leefbaar Rotterdam, op een "eerlijk en duidelijk" verhaal te houden. "Legalisering leidt als vanzelf niet tot de oplossing van overlast", zei de premier.

Hij is gesterkt na overleg met minister Donner (Justitie) dat er juridisch "forse barrières" zijn en dat legalisering niet past bij de internationale verplichtingen van Nederland. Maastricht ziet juist in regulering van de wietteelt een oplossing van de overlast in het grensgebied.

Verwarrend signaal

Een duidelijk beleid betekent volgens Balkenende ook dat de overheid geen xtc-pillen gaat testen. Als dat wel gebeurt, betekent dat een verwarrend signaal aan jongeren, aldus Balkenende.

Volgens Tweede Kamerlid Van der Ham van D66 sluit de premier de ogen voor de werkelijkheid en drijft hij handelaren in de armen van de georganiseerde criminaliteit. Dat zei hij in het tv-programma NOVA. Van der Ham nam zelfs het woord uitlokking in de mond. Volgens hem is er in internationale bepalingen ook wel degelijk ruimte om handelaren op een normale manier aan softdrugs te laten komen.