DEN HAAG - Er mogen toch vrouwen op gecombineerde kandidatenlijsten staan van de SGP en de christenunie bij de gemeenteraadsverkiezingen in maart volgend jaar. Dat heeft het SGP-hoofdbestuur maandag besloten.

Vorige week keurde het nog vier lijsten af omdat er namens de ChristenUnie vrouwen kandidaat waren gesteld. Die beslissing leverde veel protest op en leidde tot het aftreden van twee leden van het SGP-hoofdbestuur.

Nu stelt het hoofdbestuur dat de plaatselijke afdelingen zelf mogen bepalen of ze de gecombineerde lijsten met de ChristenUnie willen behouden. SGP-leider Van der Vlies maakte afgelopen weekeinde al duidelijk dat volgens hem de partij "ernstig" moest overwegen lokale kiesverenigingen meer ruimte te geven.

Eenheid bewaren

Dat heeft het hoofdbestuur nu gedaan om naar eigen zeggen de eenheid binnen de partij te bewaren. Het bereidt al geruime tijd een notitie voor over de plaats van de vrouw in de partij. Vooralsnog houdt de SGP-top staande dat "het regeerambt niet in overeenstemming is met de roeping van de vrouw".

In februari wil het hoofdbestuur vervolgens met onder anderen burgemeesters en wethouders van SGP-huize overleggen over de notitie. Later volgt de rest van de achterban. Voorzitter Kolijn deed maandag in een persverklaring een dringend beroep op de leden op een "waardige manier" bij te dragen aan de discussie en om "de rust binnen de partij te bewaren en de eenheid te zoeken".