ROTTERDAM - De 23-jarige Rotterdammer die in augustus per mail dreigde tijdens het race-evenement Monaco aan de Maas drie bommen te laten ontploffen, krijgt een celstraf van dertien dagen. De rechtbank in Rotterdam bestempelde de actie van de Rotterdammer maandag als "stompzinnigheid". De Rotterdammer heeft zijn straf inmiddels in voorarrest uitgezeten.

Bekijk video: Modem/ Breedband

M. van G. zond de e-mail kort voor het grootschalige evenement aan De Telegraaf en naar de stichting islam en burgerschap. Politie en justitie namen het dreigement serieus en vielen twee huizen binnen. Daar hielden zij drie mensen aan. Omdat Van G. zijn e-mail vanaf een computer van een buurvrouw had verstuurd, werd hij niet direct aangehouden. Voor de zekerheid kamden politieagenten het parcours in de binnenstad van Rotterdam uit, om te zien of er toch geen bommen lagen.

Grapje

Zelf omschreef Van G. zijn dreigmails als "een soort grapje". In de mails met als onderwerp: "Sta je op de Coolsingel, word je opgeblazen", stond dat er drie bommen zouden ontploffen onder de banken van de publieke tribunes. Van G. sloot zijn mails af met de tekst: "Wij moslims houden van bloed. Allah is groot, Allah is machtig".

Justitie eiste twee weken geleden een werkstraf van 240 uur. Officier van justitie A. de Beer sprak van een totaal verkeerd uitgepakte grap, die door de buitenwereld serieus werd genomen. "Er is geen evenement meer te bedenken of er is een gek die meent een mail te moeten sturen of een telefoontje te moeten plegen. En altijd met de strekking dat er iets staat te gebeuren of dat er iets gaat ontploffen", zei de officier. "Als overheid moet je zo'n dreigmail serieus nemen, want wat als het wel echt is."