HEMEL HEMPSTEAD - De helft van de twintig tanks die zondag na een explosie in het brandstofdepot in Buncefield bij het Britse Hemel Hempstead in brand waren gevlogen, is geblust. Een woordvoerder van de brandweer zei dat dit resultaat binnen drie uur na het begin van het bluswerk geboekt was. Dat toont volgens hem aan hoe efficiënt het blussen met schuim is.

Bekijk video: Modem/ Breedband

De operatie om alle brandende tanks te blussen bevindt zich volgens de woordvoerder in een "kritieke fase". De omstandigheden waaronder de 150 brandweerlieden hun werk moeten doen, zijn bijzonder moeilijk, benadrukte de woordvoerder. Dat komt onder meer doordat zij als gevolg van aanwakkerende wind veel meer last van de rook hebben.

Het bluswerk vergt 32.000 liter water per minuut. Dat wordt uit een nabijgelegen meer gepompt en vermengd met een stof waardoor schuim ontstaat. Er is een tijdelijke weg aangelegd om de voor het bluswerk benodigde apparatuur in de buurt van het brandende depot te krijgen.

Een aantal geëvacueerde bewoners uit de omgeving kon maandag weer terug naar huis. De omwonenden hebben het advies gekregen ramen en deuren gesloten te houden. Leerlingen van zeventig scholen in Hemel Hempstead en St. Albans hebben een vrije dag.