TORREVEIJA - Een Nederlander is in de Spaanse badplaats Torrevieja met een legionellabesmetting opgenomen op de afdeling intensieve zorg van het ziekenhuis. Een woordvoerder van de Nederlandse ambassade heeft dat maandag gezegd. Mogelijk liggen nog twee Nederlanders in het ziekenhuis na een uitbraak van de veteranenziekte in de stad.

De legionellabesmetting werd tien dagen geleden geconstateerd. Koeltorens in een winkelcentrum vormen vermoedelijk de bron. In totaal zijn naar verluid meer dan twintig mensen ziek geworden.

Het overlijden van een andere Nederlander die in Torrevieja is geweest, houdt volgens lokale media geen verband met de uitbraak. In de plaats aan de Costa Blanca overwinteren traditioneel veel senioren. Op de ambassade is niet bekend hoeveel Nederlanders er op dit moment verblijven.

Veteranenziekte

Legionella is de bacterie die de veteranenziekte kan veroorzaken. Het inademen van de bacterie in kleine druppeltjes waternevel kan tot besmetting leiden. De meeste mensen worden er niet ziek van. Wie wel ziek wordt, krijgt longontsteking.