RIJSWIJK/BRUSSEL - De Publieke Omroep (PO) heeft geen 110 miljoen euro maar 187 miljoen te veel aan staatssteun ontvangen. De omroep zal dat geld aan de overheid moeten terugbetalen. Bronnen in Brussel bevestigen een dergelijk bericht van de NOS maandag. De Europese Commissie beslist volgens planning komend voorjaar over een voorstel daartoe van Europees Commissaris Kroes (Concurrentie).

De Publieke Omroep mag staatssteun niet gebruiken voor commerciële activiteiten zoals ledenreizen of sms-diensten of voor het verwerven van dure sportrechten. Het belastinggeld is bestemd voor publieke doelen, zoals programma's voor iedereen.

De omroepen ontkennen zelf de subsidie verkeerd gebruikt te hebben. Maar volgens Kroes heeft de Publieke Omroep niet goed duidelijk gemaakt waar het geld dan wel aan is uitgegeven. Het gaat om geld dat in gedeelten sinds 1992 door de omroepen is ontvangen.

De dienst van eurocommissaris Kroes begon het onderzoek in februari 2004, na een klacht van het commerciële tv-bedrijf HMG (RTL4/5 en Yorin). De Nederlandse overheid zag het onderzoek destijds met vertrouwen tegemoet, zei een woordvoerster van het verantwoordelijke ministerie van OC&W toen. Dat is het ministerie dat de omroepsubsidies verdeelt. De overheid meende toen dat er geen sprake is van excessieve staatssteun.

De Europese Commissie voerde eerder in andere landen een soortgelijk onderzoek uit.