HILVERSUM - Op de 'gevonden' diskettes van de Regionale Inlichtingendienst (RID) in Rotterdam stond niet alleen zeer gedetailleerde, gevoelige en persoonlijke informatie over Pim Fortuyn en ander politici. Ook trof misdaadverslaggever Peter R. de Vries er de namen en nummers van medewerkers van deze inlichtingendienst en van geheim agenten uit andere landen zoals de Verenigde Staten op aan.

Als die informatie in verkeerde handen was gekomen, had dit tot levensbedreigende situaties kunnen leiden. Ook had dit de frustratie van lopende onderzoeken kunnen betekenen.

De Vries onthulde zondag een beperkt deel van de staatsgeheime informatie die op de twee informatiedragers van de RID Rotterdam stonden. Informatie die tot gevaar voor personen zou kunnen leiden, heeft hij niet naar buiten gebracht.

Garagemedewerker

De Vries kreeg de diskettes van een medewerker van een garage. Een 45-jarige voormalige RID'er had zijn auto aan de garage verkocht en was vergeten de twee floppy's uit zijn auto te halen. Nadat de informatiedragers een paar jaar in een bureaula hadden gelegen, heeft de garagemedewerker de diskettes uiteindelijk aan De Vries gegeven.

Deze affaire leidde de afgelopen week al tot veel ophef. De Rijksrecherche is inmiddels een onderzoek begonnen. Minister Remkes van Binnenlandse Zaken gaf te kennen het "buitengewoon ernstig te vinden dat de diskettes op straat zijn beland. De Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD), waar de ex-RID'er nu werkzaam is, heeft inmiddels maatregelen tegen hen genomen. Wat die precies inhouden, is niet bekendgemaakt.

Privacygevoelige onderzoeken

De vraag lijkt nu of dit soort zeer gedetailleerde en privacygevoelige onderzoeken zoals die naar Pim Fortuyn, terecht zijn gedaan. Is dat een taak van de inlichtingendiensten en wie was daarbij gebaat, vragen sommige politici zich af. Fortuyn zat destijds immers formeel nog niet in de politiek.

In de uitzending zei De Vries dat een informant aan de RID uitvoerig meldde over seksbijeenkomsten in darkrooms, waaraan Fortuyn samen met een lokale PvdA-politicus aan meedeed. De bron vertelde de RID verder dat minderjarige drugsverslaafde Marokkaanse jongens daarbij hun seksuele diensten aanboden in ruil voor drugs. Volgens de misdaadverslaggever is deze informatie slechts afkomstig uit een bron, namelijk de genoemde informant. Toch speelde de RID die informatie door aan de AIVD.