AMSTERDAM - De wilde acties van brandweerlieden tegen het principeakkoord voor een nieuwe cao zijn voorbij. Het Landelijke Actiecomité riep zondagavond na een bijeenkomst in Amsterdam de collega's op weer aan het werk te gaan. Ook ambulancemedewerkers, die eveneens aanwezig waren, stoppen met hun acties.

Bekijk video: Modem/ Breedband

"We hebben een goed gevoel over de aanvulling op het akkoord dat de vakbonden en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten zondagmiddag overeenkwamen", aldus C. Ronner, woordvoerder van de brandweerlieden.

Op de bijeenkomst die ruim een uur duurde, waren afgevaardigden van 23 korpsen uit het hele land en een aantal ambulancemedewerkers aanwezig. Na afloop klonk een luid applaus. "De leden die aanwezig waren zijn unaniem van mening dat de nieuwe aanpassingen voldoen aan de eisen die de gezamenlijke actiecomités hadden neergelegd", verklaren ze.

Ziek

Daarmee komt een einde aan keiharde acties die afgelopen week een climax bereikten. In het hele land meldden brandweermannen en -vrouwen zich massaal ziek uit onvrede met de afspraken die bonden dinsdag overeenkwamen met de VNG. In Amsterdam en Rotterdam werd het leger zelfs ingezet.

Volgens de oorspronkelijke afspraak die ook geldt voor de ambulancedienst zouden brandweerlieden na twintig dienstjaren ander werk moeten gaan doen. Voor het brandweerpersoneel was dat onaanvaardbaar. De brandweerlieden vreesden na twintig jaar bij de gemeentereiniging of iets dergelijks aan de slag te moeten. Volgens het nieuwe akkoord kunnen ze in beginsel in actieve dienst blijven tot hun vutleeftijd. Op 55-jarige leeftijd kunnen ze in deeltijd-VUT. Afhankelijk van hun aantal dienstjaren verlaten ze op uiterlijk 59-jarige leeftijd de actieve dienst.

Ronner zei na afloop van het overleg: "Het werd tijd om te stoppen. Actievoeren is niet leuk, maar doe je omdat het nodig is. Het heeft veel moeite gekost om de burgemeesters van ons standpunt te overtuigen. Door de harde acties hebben we een stukje macht kunnen ontwikkelen om tot dit akkoord te komen."