SYDNEY - Racistische gewelddadigheden zijn zondagavond uitgebroken in verscheidene voorsteden van de Australische metropool Sydney. De onlusten begonnen eerder op de dag aan het strand van Cronulla, circa twintig kilometer ten zuiden van het centrum van de stad.

Bekijk video: Modem/ Breedband

De onlusten ontstonden toen duizenden blanke, jonge Australiërs na oproepen via mobiele telefoons en SMS-jes bijeenkwamen om een strand te 'heroveren' ten zuiden van de stad. Aan het strand was er eerder een incident met twee strandwachten die werden gemolesteerd door twee Australiërs van Midden-Oosterse komaf.


De menigte, onder wie velen stomdronken, valt niet-blanke Australiërs aan

Stomdronken

De menigte, onder wie velen stomdronken, viel vervolgens en masse mensen aan die een uiterlijk hadden dat deed denken aan personen uit het Midden-Oosten of uit Zuid-Europa. De mobiele telefonie was behulpzaam bij het verspreiden van geruchten over bendes Aussies (Australiërs) of Lebs (Libanezen/niet blanke Australiërs) die in de stad op confrontaties uit waren.

In tal van buitenwijken verzamelden zich snel groepen. Een commentator van The Sydney Morning Herald omschreef in de maandageditie de 'ineenstorting van de openbare orde' als een van de grootste bedreigingen van de samenleving: "Mensen vormden plotseling een soort buitengerechtelijke milities door gebruikmaking van mobiele telefoons en met tekstboodschappen via de telefoons die bedoeld zijn om etnische haat aan te wakkeren." Op verschillende punten in Sydney reden zondagavond lange konvooien auto's vol met relschoppers.

Bij een ander strand, Maroubra, arriveerden volgens de politie plotseling circa vijftig auto's met jongeren die met honkbalknuppels vernielingen aan tenminste honderd geparkeerde auto's aanrichtten.

Treinstation

Elders in de stad trok plotseling een menigte van circa duizend 'Aussie'-jongeren een treinstation binnen, kennelijk opgezweept door een valse SMS-melding over de aankomst van een treinlading rivalen. Twee Australische meisjes van Libanese komaf op het station konden ternauwernood door politie en spoorwegpersoneel in bescherming worden genomen.

De gevolgen van de gewelddaden vielen tot dusverre vooral mee omdat geen vuurwapens zijn gebruikt. Er is nog geen enkel schot gelost aldus een zegsman van de politie. Wel ligt een 23-jarige man ernstig gewond in een ziekenhuis omdat hij zondag door een grote groep jongeren werd aangevallen en in de rug is gestoken. In totaal is een tiental mensen gewondgeraakt door mishandelingen en de politie verrichtte een tiental arrestaties.