AMSTERDAM - De Lotto gaat niet automatisch geld van rekeningen halen voor de extra trekkingen in december, dat heeft de Consumentenbond maandagavond gemeld op de website. De organisatie heeft dit besloten na de uitspraak van het college van toezicht op de kansspelen dat de Lotto zijn vergunning overtreedt met automatische incasso.

De Lotto

De discussie rond de Lotto ontstond nadat naar abonnees post stuurde over de extra trekkingen van het kansspel in december. Wie niet wilde meespelen moest reageren, anders werd automatisch een bedrag van de rekening geschreven. Nu de Lotto heeft de automatische incasso te schrappen, doen mensen pas mee als ze de antwoordkaart hebben opgestuurd.

De Consumentenbond vond dat de Lotto misbruik maakte van incassomachtigingen. Dat consumenten toestemming hebben gegeven om voor de reguliere trekkingen van de Lotto bedragen af te schrijven, betekent niet dat de Lotto ook voor extra trekkingen van diezelfde automatische incasso gebruik mag maken.

Kamervragen

Ook in de politiek is verbaasd gereageerd op de Lotto-actie. Op 9 november hebben twee CDA-kamerleden vragen gesteld aan de minister Jorritsma van Economische Zaken en de staatssecretaris Kalsbeek van Justitie.

Zij vragen de minister en de staatssecretaris of de negatieve optie die de Lotto gebruikt (wie zwijgt stemt toe) geoorloofd is. Ook vragen zij of dit soort acties verboden kunnen worden.

/NIEUWSConsumentenbond wil decembertrekking Lotto blokkeren