VATICAANSTAD - Paus Benedictus XVI heeft zondag gewaarschuwd tegen buitensporig materialisme dat volgens hem de geest van Kerstmis vervuilt. "In de hedendaagse consumptiemaatschappij lijdt deze tijd van het jaar helaas aan een soort commerciële vervuiling die de werkelijke geest dreigt te veranderen".

Dit zei de paus tijdens het wekelijkse Angelusgebed vanuit zijn werkkamer rechts van de St. Pieter.

Volgens Benedictus zou Kerstmis moeten worden gekenmerkt door sobere vieringen. Hij riep christenen op een kerststalletje in huis te hebben, als "een simpele maar effectieve manier om hun geloof te tonen en over te dragen aan hun kinderen".

In navolging van zijn in april overleden voorganger Johannes Paulus II zegende de Duitse paus volgens het Italiaanse persbureau ANSA de beeldjes van het kindje Jezus die kinderen uit de Romeinse parochies voor de kerststallen thuis bij zich hadden.

Geld kerken

Hij riep alle inwoners van Rome op geld bijeen te brengen voor de bouw van kerken in de nieuwe woonwijken van de Italiaanse hoofdstad, "een stad die blijft groeien en die geschikte ruimtes nodig heeft voor de liturgie, de catechese en de bevordering van sociale en culturele activiteiten".