DEN BOSCH/AMSTERDAM - De ochtendploeg van de brandweer in Den Bosch heeft zich zondag bij wijze van protest tegen de nieuwe cao ziek gemeld. Dat liet een woordvoerder van de brandweer zondag weten. Ook in Amsterdam meldde zich zondag een aantal brandweermensen ziek. Dit waren er echter minder dan zaterdag.

De actie in Den Bosch heeft volgens de woordvoerder van het korps geen gevolgen voor de brandveiligheid omdat de spuitgasten die de afgelopen 24 al werkten, blijven zitten en de dienst overnemen. "Dat is geen prettige situatie maar we steunen onze collega's", zei een van de brandweerlieden.

De brandweer in Den Bosch voerde deze week al eerder actie. Vrijdag stremden brandweerlieden het verkeer op snelwegen rondom de stad door met brandweervoertuigen langzaam over de wegen te rijden.

In Amsterdam zijn zondag volgens een woordvoerder van de hoofdstedelijke brandweer alle twaalf kazernes bezet. Eigen personeel bemant er vijf en militairen zes. Eén kazerne heeft een gemengde bezetting van Amsterdamse brandweerlieden en militairen. Gisteren was die laatste brandweerpost nog alleen door militair personeel bemand, maar omdat er zondag meer eigen personeel aan het werk ging, is de bezetting nu gecombineerd.

Rotterdam

Rotterdam heeft de aanvraag voor de inzet van militair personeel om de brandweer bij te staan met 24 uur verlengd. Dat liet een woordvoerder van de brandweer zondag weten. In eerste instantie zouden de militairen, die vanaf vrijdag kazernes in de stad bemannen, tot maandagochtend worden ingezet. Maar omdat het volgens de brandweer nog onduidelijk is wanneer de acties tegen de nieuwe cao ophouden, is Defensie nu gevraagd de militairen tot dinsdagochtend 08.00 uur in de stad te houden.