JERUZALEM/LONDEN - De Israëlische premier Sharon heeft het leger opdracht gegeven voorbereidingen te treffen voor mogelijke acties tegen geheime locaties in Iran waar uranium wordt verrijkt. Militaire bronnen stelden in de Britse krant The Sunday Times dat die Israëlische aanvallen wellicht eind maart zullen plaatshebben.

Sharon zou de opdracht aan het leger hebben gegeven, nadat de Israëlische inlichtingendiensten hem hadden meegedeeld dat Iran uranium verrijkt in kleine geheime locaties. Volgens militaire bronnen in Israël wordt in de kwestie-Iran eind maart het 'point of no return' bereikt. Iran zou dan voldoende kennis in huis hebben om uranium te verrijken in de hoeveelheden die nodig zijn voor het maken van kernwapens. De Israëlische bronnen denken dat het regime in Teheran nog twee tot vier jaar nodig heeft voor de productie van een nucleair wapen

Vraagtekens

Het Internationaal Atoomenergie Agentschap (IAEA) heeft in verscheidene rapporten kenbaar gemaakt dat het vraagtekens zet bij het nucleaire programma van Iran. Het land zou activiteiten hebben hervat, die volgens een overeenkomst met de Europese Unie moesten worden opgeschort. IAEA-direteur Mohammed El Baradei, die zaterdag in Oslo de Nobelprijs voor de Vrede in ontvangst nam, zei enkele dagen geleden dat de "de tijd begint te dringen voor Iran".

De Iraanse president Mahmoud Ahmadinejad zei donderdag dat Israël beter kan worden opgeheven om plaats te maken voor een joodse staat in Europa. Ook trok hij de Holocaust in twijfel.