UTRECHT - PvdA-leider Bos wil premier worden. Hij heeft dat zaterdag bekendgemaakt tijdens een PvdA-congres in Utrecht. "Ik zie een land zonder zelfvertrouwen en zonder trots. Maar dit land kan zoveel beter. Dat wil ik niet alleen maar roepen. Dat wil ik laten zien."

Tot dusver liet Bos in het midden of hij beschikbaar was voor het premierschap. Bij de Kamerverkiezingen van 2003 fungeerde hij als lijsttrekker, maar was burgemeester Cohen van Amsterdam de kandidaat-premier van de PvdA.

Armoede

Eerder tijdens het congres had scheidend PvdA-voorzitter Koole al betoogd dat het tijd wordt voor een kabinet-Bos, dat in tegenstelling tot het zittende kabinet wel een sociaal beleid voert en dat "keihard optreedt tegen armoede".

Ook Bos haalde fel uit naar de regering-Balkenende. Dat kabinet is volgens hem "volkomen de weg kwijt". Het is "alleen met zichzelf bezig. Het pakt veel aan maar lost niets op".

Energiekosten

Bos dreef de spot met de ruzie tussen VVD-minister Zalm van Financiën en CDA-fractieleider Verhagen van afgelopen week over de compensatie van de energiekosten. "Een sociaal gezicht koop je niet voor 10 euro per jaar", hield hij het CDA voor. Zalm en Verhagen lijken volgens Bos op Gordon en Joling op de tv-zender Talpa. "Ze maken ruzie voor de kijkcijfers, maar de volgende week zijn ze er gewoon weer."

De PvdA staat volgens Bos voor een land "waarin achterstanden overbrugbaar zijn en iedereen de kans krijgt zijn of haar talenten te benutten". Ook heeft Nederland behoefte aan "bindend leiderschap". Dat is, meer dan welke bestuurlijke hervorming ook, de manier om de kloof tussen politiek en burger te overbruggen, zei Bos.

Koole

De PvdA-leider werd na zijn bekendmaking beschikbaar te zijn als premier stormachtig toegejuicht door het congres, waar onder anderen oud-premier Kok aanwezig was. De PvdA nam zaterdag afscheid van Koole. Voormalig europarlementariër Michiel van Hulten volgt hem op.