CLINGE - In het Zeeuws-Vlaamse Clinge is een Belgisch sportvliegtuigje neergestort dat sinds vrijdagavond werd vermist. De twee inzittenden van het toestel, een 72-jarige piloot en een 60-jarige passagier, zijn om het leven gekomen. Dat liet een woordvoerster van de gemeente Hulst, waar Clinge onder valt, zaterdag weten.

Het toestel is neergestort in een weiland aan de Bietenweg tussen Clinge en Hulst. Het roodwit gekleurde toestel heeft zich met de neus in de grond geboord en is in tweëen gebroken. De twee delen liggen ongeveer tien meter van elkaar en het weiland ligt bezaaid met kleinere brokstukken.

De luchtvaartpolitie van het Korps landelijke politiediensten (KLPD) is volgens een woordvoerder zaterdagmiddag met een onderzoek naar het ongeluk begonnen. Hij duurt waarschijnlijk enkele weken voordat de resultaten hiervan bekend worden.

Zoektocht

Belgische en Nederlandse hulpdiensten zochten sinds vrijdagavond naar het sportvliegtuigje. Het toestel was vrijdagmiddag opgestegen bij een vliegclub in de Belgische plaats Hechtel, zuidelijk van Eindhoven. Toen de Cesna boven de Nederlandse gemeente Hulst vloog, verdween het van de radar. Bij de zoektocht werd onder meer een Belgische Seaking-helikopter ingezet.

Het vliegtuig had voor vier uur brandstof bij zich. Vrijdag bleek al dat het niet op een luchthaven was geland. De beide inzittenden van het toestel kwamen uit Peer in Belgisch Limburg.

Doffe knal

Jagers vonden het vliegtuigwrak rond 12.00 uur. Zij schakelden direct de politie in. Omwonenden in het dunbevolkte gebied stellen dat ze vrijdagavond niets opvallends hebben gehoord. Het dichtstbijzijnde huis, de boerderij van het echtpaar Steijns, ligt ongeveer 300 meter van de plek van het ongeluk. "Nu ik er aan terugdenk, was er wel een doffe knal gisteravond", aldus de boerin. "Maar het viel niet echt op omdat we hier wel vaker doffe ploffen horen, afkomstig van het industrieterrein in Antwerpen. De hond begon ook nog zomaar te blaffen, maar ook dat gebeurt wel vaker."