ZOETERMEER - De verladersorganisatie EVO laat een jurist laten uitzoeken of zij de overheid aansprakelijk kan stellen voor de gevolgen van de files voor het goederenvervoer. Dat heeft algemeen directeur D. van den Broek Humphreij gezegd naar aanleiding van een artikel in De Telegraaf van zaterdag. De schade door het fileleed komt dit jaar volgens de EVO op 492 miljoen euro.

"Het is toch eigenlijk te gek dat we brandweerlieden die de weg blokkeren wel aanpakken, maar de hoofdverantwoordelijke voor een tekortschietende infrastructuur, de overheid, niet." Van den Broek Humphreij schat de kansen om de overheid aan te pakken vooralsnog niet erg hoog in. "De overheid besluit op basis van democratische processen. Als besloten wordt geld ergens anders dan aan de infrastructuur uit te geven, tja, je kunt een euro maar één keer uitgeven."

De uitspraken zijn echter ingegeven door de wanhoop bij het goederenvervoer, zegt de algemeen directeur. De overheden hebben gewoon te weinig oog voor dit onmisbare aspect van de economie.