AMSTERDAM - Huisartsen gaan vanaf volgend jaar een eigen zorgpolis aanprijzen bij hun patiënten. Dat kondigt voorzitter Anton van de Ven van de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) zaterdag aan in de Volkskrant. Patiënten worden met folders, posters en persoonlijk advies op de hoogte gebracht van de polis, die wordt verzorgd door Aegon-dochter Meeùs.

Volgens de LHV is de polis een breekijzer in de strijd met zorgverzekeraars. De huisartsen vrezen dat die te machtig worden in het nieuwe zorgstelsel dat volgend jaar van kracht wordt. "Door zelf een polis te ontwikkelen, dwingen wij verzekeraars ons serieus te nemen", zegt Van de Ven in de krant.

Niet alle huisartsen zouden achter de stap staan, uit angst dat artsen verworden tot verkopers van verzekeringen. "Het gros van onze leden ondersteunt deze stap", zegt Van de Ven. "Zij zijn blij dat in deze polis de toegang van de patiënt tot de huisarts perfect geregeld is."

Ook Meeùs verwacht veel van de polis. "Huisartsen zullen zich als ambassadeurs van deze verzekering opstellen", zegt een woordvoerder in de krant. De verzekeraar heeft geen financiële afspraken gemaakt met de LHV, benadrukken beide partijen.

Commercie

PvdA-Kamerlid Frank Heemskerk is kritisch. Hij zegt tegen het dagblad dat huisartsen nooit een bepaald belang mogen krijgen bij het promoten van één bepaalde verzekering. "Zij moeten de commercie ver buiten de deur houden." De sociaal-democraat hoopt op een onderzoek naar de polis door minister van Volksgezondheid Hans Hoogervorst (VVD) en toezichthouder AFM.

Van de Ven erkent dat de LHV met de eigen polis 'de grenzen opzoekt van wat mag'.