BERLIJN - De Duitse oppositiepartijen hebben zware kritiek op ex-bondskanselier Gerhard Schröder omdat hij aan het hoofd komt te staan van een bestuurscomité van een consortium dat een gaspijpleiding van Rusland naar Duitsland gaat aanleggen en exploiteren. De Groenen en de liberale FDP stelden dat Schröder nu profiteert van een project dat hij als regeringsleider heeft helpen realiseren.

"Politici mogen niet voor bedrijven werken, die ze vroeger in hun werk hebben ondersteund", aldus FDP-bestuurslid Markus Löning zaterdag op de website van de televisieomroep ARD. De FDP doet een dringend beroep op Schröder van de functie af te zien.

Ook binnen de eigen partij van Schröder, de sociaal-democratische SPD, is niet iedereen gelukkig met de nieuwe werkzaamheden van de voormalige regeringsleider. "Iemand haalt hier persoonlijke gewin uit zijn eigen politieke beslissingen", stelde Bondsdagvertegenwoordiger van de SPD, Stephan Hilsberg.

Schröder moest vorige maand het kanselierschap overdragen aan Angela Merkel. Hij gaat nu met zijn bestuurscomité, dat vergelijkbaar is met een raad van commissarissen, de aandeelhouders in het consortium vertrgenwoordigen. Dat zijn het Russische gasconcern Gazprom met een belang van 51 procent en de Duitse bedrijven E.on en Wintershall, een dochter van BASF, met elk 24,5 procent.

De leiding gaat over 400 kilometer naar Vyborg bij Sint-Petersburg lopen om daarna onder het oppervlak van de Oostzee te duiken. Het eindpunt zal 1500 kilometer verder liggen in de Duitse kustplaats Greifswald.