WARSCHAU - Polen speelde een hoofdrol in het CIA-gevangenisschandaal dat begin deze maand in de openbaarheid kwam. In de EU-lidstaat waren tot voor kort twee geheime detentiecentra waar terrorismeverdachten met harde methodes werden ondervraagd. Dat heeft een deskundige van Human Rights Watch in een vrijdag gepubliceerd interview met de Poolse krant Gazeta Wyborcza gezegd.

"We hebben verschillende aanwijzingen en bewijzen, maar het is nog te vroeg om het hele verhaal te onthullen", aldus Marc Garlasco, de 'militaire expert' van HRW. Hij zegt zijn informatie van onder meer bronnen binnen de Amerikaanse inlichtingendienst te hebben.

Gesloten

De Amerikaanse nieuwszender ABC meldde eerder op basis van CIA-bronnen dat de inlichtingendienst tot in november dit jaar terreurverdachten vasthield in gevangenissen in Polen en Roemenië. De cellencomplexen zouden pas zijn gesloten nadat HRW over de geheime gevangenissen had gerapporteerd.

Tijdelijk

Volgens Garlasco stonden in Polen twee detentiecentra waar zeker 25 terrorismeverdachten waren opgesloten. Zij zijn daar lange tijd onderworpen geweest aan ondervragingen, waarbij mogelijk ook gemarteld is. De geheime centra in Roemenië huisvestten alleen tijdelijk gevangenen voor een korte periode.

De gevangenen, vermeende leden van het terreurnetwerk Al Qaida, zouden na het sluiten van de gevangenissen in Oost-Europa zijn overgebracht naar een nieuw CIA-complex in de woestijn in Noord-Afrika. Polen en Roemenië hebben de beschuldigingen in alle toonaarden ontkend.