MOSKOU - De Nederlands-Russische student Vladimir Lind is voorwaardelijk vrijgelaten uit de Russische gevangenis. Een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft dat donderdag bevestigd. Lind heeft een jaar vastgezeten wegens een poging tot gewelddadige machtsovername.

Vladimir Lind studeerde aan de universiteit van Sint Petersburg en is lid van de Nationaal Bolsjewistische Partij. Samen met een groep van ongeveer veertig demonstranten drong hij op 14 deceber 2004 het kantoor van de Russische president Poetin binnen. Ze beweerden dat het ging om een ludieke en provocerende actie.

In september probeerde minister Bot (Buitenlandse Zaken) tevergeefs om de jongeman op humanitaire gronden vrij te krijgen. De vader van Lind lag op sterven en zijn zoon wilde in persoon afscheid nemen. De Russische autoriteiten stonden alleen een telefoontje toe.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken is donderdag geïnformeerd over de vrijlating, maar kon nog niet met volledige zekerheid zeggen of het al zover was. Lind blijft in ieder geval verdacht.